Що запропонувати гостям заходу: банкет, фуршет або коктейль? Як розмістити персонал, відповідальний за кейтеринг, і продумати розташування гостей? Які тонкощі організації враховувати, у залежності від формату івенту? Ми приготували кілька порад по кейтерингу для заходів.
Банкет або фуршет?
Відповідь залежить від типу і планування локації. Банкет – найбільш поширений і універсальний формат для заходів усіх типів: від благодійних обідів до церемоній нагородження. Передбачає розташування декількох окремих столів для розсадження груп людей. Страви в меню розраховані на поглинання їжі сидячи. У плані організації банкет зручніше і вигідніше, ніж фуршет, особливо при великій кількості гостей:
- простіше стежити за порядком, не допускати хаосу серед порцій, страв і приладів;
- заздалегідь підготовлена схема розташування столів і розсадження допоможе кейтеринговій службі організувати роботу;
- офіціантам простіше контролювати процеси подачі страв і своєчасного видалення порожніх тарілок, приладів.
Якщо обрана локація заходу не дозволяє здійснити банкетне розсадження гостей, альтернативою стане формат фуршету. При цьому важливо контролювати порції, не допускати плутанини зі стравами на загальному столі. Важливо передбачити окремі столики з їжею і напоями для людей, які мають потребу в особливих продуктах (діабетичних, без глютену, без компонентів тваринного походження і т.п.).
Кейтеринг на конференції
Під час конференції гості не їдять. Для прийому їжі передбачені періоди до і після заходу, а також спеціальна обідня перерва. Якщо передбачена перерва на обід через 2-4 години після початку заходу – гості будуть голодними, і зметуть все меню за лічені хвилини. Персоналу кейтерингової служби доведеться несолодко, так як швидкість поглинання їжі буде набагато вищою за швидкість обслуговування.
Тому краще влаштувати до початку конференції welcome coffe з легкими закусками, кавою, чаєм і соками. Багато івент компаній перейшли до практики організації кількох перерв для прийому їжі під час конференції замість однієї великої перерви на обід. Це дозволяє боротися з хаосом і організувати ефективний кейтеринг.
Як розташувати кейтеринг для обслуговування конференції? Місця для розсадження гостей потрібно розташовувати так, щоб середина і передня частина залу перебували в центрі уваги. Якщо гостей багато – краще передбачити декілька точок обслуговування, щоб розділити людей на групи.
Кейтеринг на свіжому повітрі
Організація вуличних заходів вимагає унікального підходу до харчування. Зазвичай такі івенти проводять влітку – коли вже встановилося стабільне тепло. Традиційні локації – парки, пляжі, околиці лісу.
Для початку потрібно переконатися, що локація знаходиться в тінистому місці. При виборі продуктів віддавайте перевагу тим, що не псуються на спеці на відкритому повітрі і зберігають естетичність у таких умовах.
Умови локації теж мають визначальне значення. Організатор повинен мати інформацію для кейтерингової служби, аби та могла налаштувати свою роботу. Що це за інформація:
- чи є в локації можливість готувати їжу, порізати, розподілити на порції – чи потрібно привозити готові страви;
- чи потрібно задіяти системи вуличного приготування їжі (грилі, мангали тощо);
- чи є умови для підключення холодильників або потрібно задіяти автономні системи зберігання продуктів.
Професійний підхід до кейтерингу на заході – можливість підтримувати високий статус івенту, дотримуватися порядку і домогтися, щоб всі гості залишилися ситими і задоволеними роботою команди організаторів.
Маєш питання щодо змісту статті? Звертайся до авторки