Японія допомагає Україні подолати йододефіцит

319
22 May

Україна стоїть перед реальною загрозою втрати свого потенціалу. Причому найголовнішого — людського та інтелектуального. І найбільша на сьогодні загроза — дефіцит йоду, який знижує інтелектуальні здібності та працездатність у дітей і дорослих.

Всі регіони України залишаються йододефіцитними. В Україні практично немає дітей із високим і дуже високим IQ, близько 1% мають показник вище середнього, натомість нижче середнього — близько 30%, дуже низький — до 20%. Принаймні 50 мільйонів доларів втрачає Україна щороку тільки через прямі наслідки йододефіциту (постійне зниження продуктивності праці).

Однак інколи поміч приходить несподівано: українцям узялися допомагати японці. Хоча, з іншого боку, це і не дивує:Японія посідає 5 місце у світі за обсягами фінансової допомоги і є одним із найбільших донорів ЮНІСЕФ. Та ще й японці, як відомо, споживають чимало морепродуктів, якраз багатих на йод.

Проблема йододефіциту була однією із центральних тем Дня Японії, який посольство Країни вранішнього сонця провело спільно з ЮНІСЕФ в Українсько-японському центрі Київського політехнічного інституту 21 травня.

«Нестача йоду в організмі є однією з основних проблем здоров’я українців, через що Україна щороку втрачає інтелектуальний потенціал, якого б вистачило на 3000 геніїв, — зауважила, відкриваючи захід, Голова представництва ЮНІСЕФ в Україні Юкіе Мокуо, і нагадала про нескладний спосіб подолання цієї проблеми: — Щоденне споживання йодованої солі є запорукою інтелектуального розвитку людини».

Гостями заходу були студенти, діти (зокрема, і з особливими потребами) і всі, кому цікаво було дізнатися більше про Японію, її культуру і здорове харчування. Для дітей особливо цікавою і корисною стала IQ-лабораторія, де можна було зайнятися дослідами і, може, навіть здійснити невелике наукове відкриття.

У рамках лабораторії проходили три майстерні: творча, дослідницька та кулінарна. У дослідницькій діти зробили низку дослідів із йодом та сіллю і як слід роздивилися кристали солі через мікроскоп. У творчій діти створили малюнки і скульптури з солі. А в кулінарній — відчули смак солоних та несолених овочів і зрозуміли, що йодована і звичайна сіль смакують однаково, але діють дуже по-різному. Може, ці діти не обов’язково виростуть геніями, але назавжди запам’ятають, наскільки життєво важливий йод і, в помірних дозах, йодована сіль для людського тіла й духу.

День Японії був би невдалим без культурної програми. До того ж, яскрава японська культура допомагає краще сприймати складні проблеми. Було фантастичне шоу барабанщиків «Тайко» разом із танцями бон-одорі, люди юрмилися на майстер-класах із оріґамі, каліграфії та фурошікі (це старовинне японське мистецтво загортання предметів у тканини, що перетворилося на естетичне упаковування подарунків).

У фойє користувалися попитом збірки казок і поезії Японії, книжки про культуру та історію. На ярмарку продавали вироби японського народного мистецтва, іграшки, дитячий одяг тощо — все автентичне і прямо з Японії. Кошти передадуть ЮНІСЕФ та Міжнародному жіночому клубу Києва.

Кульмінацією Дня став показ повнометражного аніме легендарного Хаяо Міядзакі «Вітер дужчає», номінованого цього року на «Оскар» від Японії.